Medovina z lipového medu 500 ml PLEVA
Skvělý a lahodný nápoj vyrobený kvašením lipového medu
• při výrobě není použito tepelné úpravy
• bez přidaného cukru, konzervačních látek, barviv či dochucovadel
• Regionální potravina roku 2023 Královéhradeckého kraje
• oceněná bronzovou medailí Medovinka roka 2021
Kategorie: | BIO NÁPOJE, NÁPOJE |
---|---|
EAN: | 8594022240909 |
Originální proces výroby
První kvašení probíhalo v maličkém objemu 10 litrů a dá se říct, že už to se velmi povedlo a dobře chutnalo. Během prvních let výroby se načetlo mnoho knih, konzultoval se postup s vinařem, ale především se neustále vylepšovali dobré podmínky uskladnění, kontrolovala se výrobní teplota i teplota při zrání se pravidelně ochutnávalo.
Dbá se na to, aby lipové medové víno neobsahovalo žádný přidaný cukr. Chuť medoviny totiž plně odráží kvalitu medu, ze kterého se vyrábí, při poctivé výrobě zkrátka nejde med nahradit méně kvalitní či zcela jinou surovinou. Při výrobě Pleva medovin platí přísný zákaz konzervantů, barviv, dokyselování i doslazování. Zachovává se přírodní chuť medu, který tvoří zásadní složku nápoje.
Každá šarže je originální
Na chuťové rozdíly má vliv med, ze kterého je medovina vyrobena, ale také to, při jakých teplotách probíhá kvašení. Kvašení při nižší teplotě kolem 9 stupňů je o měsíc delší než kvašení při běžné teplotě 22 – 25 stupňů a v nápoji po něm zůstane zachováno více aromatických látek a plnější chuť.
Kvašení při nižší teplotě nejčastěji používáme při výrobě lipového a akátového medového vína, proto je jejich vůně velmi výrazná a příjemná.
Někdy se zákazníci ptají na to, zda sediment v medovině nějak určuje její stáří, kvalitu nebo má co dočinění s medem, ze kterého je vyrobena. Žádná z domnělých odpovědí však není správná. Sediment je přirozenou vlastností medového vína. U některých šarží je přítomen, jinde ho nenajdete.
Obsah alkoholu min. 12 %
V internetovém obchodě www.pleva.cz je zakázán prodej alkoholických nápojů osobám mladším 18 let.
Jak vlastně vznikla medovina?
A kdo měl ten skvělý nápad? Sama příroda – v dobách největších such totiž včely obsadily díry v baobabech, a když přišly mohutné deště, med se smíchal s vodou a přírodními kvasinkami. Směs pak fermentovala, a tak vznikl první kvasinkový (a alkoholický) nápoj na světě – medovina, kterou později objevil a zamiloval si člověk.
Složení
voda, lipový med
OBJEM: 500 ml
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.