LAHŮDKOVÉ DROŽDÍ SE SLADEM 150 g COUNTRY LIFE

Přírodní ochucovadlo s jemně oříškovou a sýrovou chutí, obohacené o slad pro ještě plnější aroma. Skvělé do pomazánek, polévek, omáček i rostlinných pokrmů. Bohaté na vitaminy skupiny B a bílkoviny. Oblíbená ingredience v rostlinné kuchyni i zdravém vaření bez éček.

 

Skladem
Kód: 86-4271
Značka: COUNTRY LIFE
65 Kč / ks
Snímek obrazovky 2025 07 03 151053
Novinka

Přírodní ochucovadlo s jemně oříškovou a sýrovou chutí, obohacené o slad pro ještě plnější aroma. Skvělé do pomazánek, polévek, omáček i rostlinných pokrmů. Bohaté na vitaminy skupiny B a bílkoviny. Oblíbená ingredience v rostlinné kuchyni i zdravém vaření bez éček.

Lahůdkové droždí je výborný pomocník v kuchyni – ochutí a zvýrazní chuť jídla. Chutí i vůní připomíná parmezán. Lahůdkové droždí je deaktivované – nedá se tedy použít na kynutí. 

Slad se nejčastěji vyrábí z ječmene, proto je tento druh droždí s lepkem

Lahůdkové droždí se vyrábí na substrátu bohatém na cukry – může to být třeba melasa. Kvasinky Saccharomyces cerevisiae se nechají několik dnů pomnožit. Potom se směs suší do podoby jemných vloček a při sušení lehce ohřívá na teplotu lehce převyšující 40 °C, aby se droždí deaktivovalo.

Tipy na použití:

  • karbanátky
    přidejte 2 lžíce (nebo více, podle chuti) ke svému oblíbenému receptu
  • drožďová pomazánka
    smíchejte droždí s umixovaným uzeným tofu a trochou olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a sušené nebo čerstvé bylinky
  • vajíčková pomazánka
    orestujte nakrájenou cibuli na 2 lžících olivového oleje, přidejte 3–4 vajíčka a promíchejte, dochuťte 2 lžícemi lahůdkového droždí, solí, pepřem a bylinkami
  • bazalkové pesto
    rozmixujte: 30 g bazalky, 30 g piniových oříšků, 20 g lahůdkového droždí, 80 ml olivového oleje, 1 stroužek česneku, 1 lžíci citronové šťávy a 1 lžičku soli (nebojte se experimentovat a vyzkoušejte různé druhy bylinek a oříšků – třeba hladkolistou petrželku s kešu oříšky)
  • smetanové omáčky
  • rizota
  • saláty
  • dušená zelenina
  • luštěninová jídla
  • na chleba namazaný máslem nebo tvarohem

Někdo droždí vyřazuje z jídelníčku kvůli obsahu glutamátu sodného. Jak to s ním doopravdy je?

  • glutamát se běžně vyskytuje v lidském těle a je mimo jiné důležitý pro správné fungování mozku
  • jde o kyselinu glutamovou, jednu z běžných aminokyselin, kterou najdete ve všech bílkovinách
  • bílkoviny v obilovinách obsahují kolem 40 % kyseliny glutamové
  • pokud je kyselina glutamová vázaná v bílkovině, chuťově se nijak neprojevuje, nemůžeme ji cítit
  • chuťové vjemy vyvolá jen tehdy, když je kyselina glutamová volná, tedy uvolněná z bílkoviny
  • volnou kyselinu glutamovou najdete např.:
    – ve zralých rajčatech
    – ve zrajících potravinách jako je parmezán
    – ve fermentovaných potravinách – tempeh, miso pasta, shoyu, tamari
    – v hydrolyzovaných bílkovinách – např. při přípravě drožďového extraktu, v biobujonech
    – v izolovaném glutamátu – vyrábí se ve formě soli kyseliny glutamové, tedy jako glutamát sodný, vzniká složitými procesy fermentací z kukuřice, řepy apod., jde o bílý prášek využívaný jako intenzivní zvýrazňovač chuti
  • pro organismus není důležité, jestli se do těla dostane kyselina glutamová vázaná v bílkovině nebo volná
  • důležité je nepřijímat izolovaný glutamát (glutamát sodný), který je oddělen od ostatních složek, se kterými se v bílkovinách běžně vyskytuje

PŘIDANÝ GLUTAMÁT SODNÝ JE V BIOPOTRAVINÁCH PŘÍSNĚ ZAKÁZANÝ

Složení

Sušené inaktivované kvasnice, SLADOVÝ výtažek 7 %.

Alergeny

Lepek

Skladování

Skladujte při teplotě do 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.

Návod k přípravě

Slouží k dochucování pokrmů a pomazánek. Nevhodné pro pekařské účely.

 

Výživové údaje na 100 g

Energetická hodnota 1 345 kJ / 320 kcal
Tuky: 4,8 g
z toho nasycené mastné kyseliny: 1,6 g
Sacharidy: 9,0 g
z toho cukry: 9,0 g
Vláknina: 27,0 g
Bílkoviny: 47,0 g
Sůl: 0,5 g

OBSAH: 150 g

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola