ČAJOVÁ SMĚS Z KAKAOVÝCH BOBŮ - VARIANTY: 100 g, 200 g, 500 g, 1 Kg ČOKOLÁDOVNA TROUBELICE
Směs kakaových slupek a bobů na přípravu teplého lahodného nápoje.
Detailní popis produktu
Čajová směs k přípravě nápoje (čaje) s omamnou vůní kakaových bobů.
Jaké vitamíny a minerály kakaové boby obsahují?
Kakaové boby také obsahují řadu vitaminů a minerálů. Například vitaminy ze skupiny B (B1, B2, B3, B5 a B6) a dále vitamin C. Mezi významné minerály patří především:
| obsah v mg na 100 g | % DDD | |
|---|---|---|
| Měď | 3,1 | 322 |
| Mangan | 3 | 150 |
| Selen | 0,05 | 90 |
| Fosfor | 537 | 77 |
| Hořčík | 300 | 75 |
| Draslík | 720 | 36 |
| Zinek | 4,88 | 32 |
| Železo | 3,5 | 25 |
| Vápník | 106 | 13 |
Bílkoviny a aminokyseliny obsažené v kakaových bobech
Díky přítomným bílkovinám obsahují kakaové boby velké množství esenciálních aminokyselin, což jsou takové kyseliny, které není naše tělo schopné samo vyrobit a je nutné je přijímat v potravě. Nalezneme jich zde dokonce 9 z 10.
| mg ve 100 g | DDD v mg/kg váhy | |
|---|---|---|
| Histidin | 40 | 10 |
| Leucin | 4 750 | 14 |
| Isoleucin | 1 680 | 10 |
| Lysin | 560 | 12 |
| Fenylalanin | 3 360 | 14 |
| Threonin | 840 | 7 |
| Tryptofan | do 1 | 3,5 |
| Valin | 2 600 | 10 |
| Arginin | 30 | 4 200 |
Je také nutné podotknout, že jsou kakaové boby, a tedy i čokoláda, reálným antidepresivem, neboť Tryptofan je odpovědný za vyplavování serotoninu a Fenyletylamin zase za tvorbu dopaminu. Obsahují i celou řadu neesenciálních aminokyselin, z nichž za zmínku určitě stojí Prolin (1,97 g), který je ve spolupráci s vitaminem C nutný ke správné syntéze kolagenu. A dále Glycin (0,35 g), jež pomáhá ke tvorbě kreatinu a budování svalové hmoty.
Flavonoidy v kakaových bobech
Neboli polyfenoly, tvořící 10 % sušiny kakaového bobu, které jsou údajně nejúčinnějšími látkami působícími proti volným radikálům. Jedná se například o epikatechin a kyselinu gallovou, což jsou flavonoidy známé svými antioxidačními účinky. Pomáhají především zpevňovat a regenerovat cévy. Stejné flavonoidy nalezneme v červeném víně a zeleném čaji, avšak v kakaových bobech může být jejich obsah i několikrát vyšší!
Metylxantiny a kakaové boby
Jedná se o látky, které jsou především účinným povzbuzovadlem. V kakaových bobech můžeme nalézt kofein (záleží na odrůdě, cca kolem 50mg ve 100 g), který povzbuzuje centrální nervovou soustavu a činnost srdce. Dále theobromin (cca 2 g ve 100 g), který má podobné, jen mírnější účinky jako kofein a nakonec theofilin (kolem 400 mg ve 100 g), který pomáhá léčit astma a respirační onemocnění.
Složení: směs z kakaových bobů - kakaové slupky a drcené kakaové boby.
Návod k přípravě: 2 polévkové lžíce zalijte 0,5 l vařící vody, nechte luhovat 10-15 minut a poté sceďte. Nápoj je možné dosladit třtinovou šťávou panelou.
Náš tip: Přidejte skořici, drcený hřebíček, kardamon a mléko na zjemnění.
Doplňkové parametry
| Kategorie: | BIO POTRAVINY - POTRAVINY |
|---|
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
