Kešu ořechy BIO 1 kg Vitalvibe
Kategorie: | OŘECHY A SEMÍNKA |
---|
Dopřejte si kešu ořechy v té nejlepší BIO kvalitě, která je vůbec možná! Díky pěstování ekologickými postupy a šetrnému způsobu zpracování máte jistotu, že ty od nás neobsahují žádné rizikové látky.
Nechte se pozitivně překvapit velkými křupavými plody, které si zachovávají svou typicky lahodnou chuť a nutriční bohatství v komplexní škále. Pravidelnou konzumací kešu oříšků podpoříte svoje zdraví, vitalitu a krásu.
Kešu ořechy jsou lahodné skořápkové plody ledvinovníku západního (Anacardium occidentale), původem ze severovýchodní Brazílie. V 16. století tuto plodinu portugalští mořeplavci rozšířili do dalších tropických zemí se suchým podnebím, jako je Afrika a pobřeží Indie, kde jsou pěstovány až do současnosti.
V ČEM JSOU KEŠU OŘECHY SKVĚLÉ?
Kešu ořechy obsahují množství zdraví prospěšných tuků, vitamínů, minerálů a vlákniny. Hodí se perfektně pro každodenní doplnění bílkovin, což ocení nejen lidé na rostlinné stravě, ale také například lidé na redukční dietě.
Věděli jste, že kešu jsou dobrým zdrojem hořčíku, který v kombinaci s vitamíny B1 a B2 svědčí nervové soustavě. Kromě toho jsou také cenným zdrojem minerálních látek, jako je například železo, vápník, draslík, sodík a fosfor. Obsahují prospěšné nenasycené mastné kyseliny a esenciální aminokyseliny, z nichž nejvýznamnější je tryptofan, která slouží jako prekurzor serotoninu.
Proč dát přednost BIO ořechům?
Možná se také ptáte, v čem jsou BIO ořechy lepší než ty konvenční. Než si dáte obecně doporučovanou „hrst ořechů denně“, určitě stojí za to dozvědět se o tomto tématu víc.
Prakticky všechny ořechy mají vysoký obsah tuků. A kvůli tomu velmi snadno vstřebávají agrochemikálie, jejichž kumulace má ekologické dopady i výrazný vliv na náš organismus. Existuje totiž spousta pesticidů a fungicidů, které jsou aplikovány na ořechy poté, co jsou sklizeny ze stromů.
Například těkavý methylbromid, který se používá na kontrolu populací hmyzích škůdců a hlodavců při skladování, se uvolňuje do atmosféry a poškozuje ozonovou vrstvu. Protože je považován za nebezpečnou chemickou látku, jeho používání bylo v některých zemích dokonce zakázáno.
Běžné kešu bývaly ošetřeny endosulfanem, který se hromadí v životním prostředí a poškozuje hormonální systém veškerých živočichů, kteří ho zkonzumují.
Biopotraviny patří mezi potraviny s největší možnou zárukou bezpečí. Množství rizikových látek v biopotravinách z EU je zanedbatelné nebo žádné. To platí obzvláště pro ořechy, kde byl zjištěn velký rozptyl v hodnotách zbytkových pesticidů mezi konvenčními a těmi, které jsou bio. [1]
BIO kvalita je důležitá obzvláště u mandlí a vlašských ořechů. Díky tomu, že mají opravdu vysoký obsah tuků, snadno absorbují škodlivé látky z prostředí.
Vyplatí se tedy dávat přednost bio ořechům, a to nejen z hlediska ekologie, ale zejména kvůli vašemu dlouhodobému zdraví.
______________________
Použité zdroje:
[1] https://www.magazinzdravi.cz/eu-temer-zadna-kontaminace-biopotravin-pesticidy
ODKUD NAŠE KEŠU OŘECHY POCHÁZÍ?
Kešu ořechy BIO jsou pěstovány ve Vietnamu, kde jsou ideální klimatické podmínky pro produkci nejkvalitnějších odrůd. Díky metodám ekologického zemědělství a zpracování šetrnými postupy si zachovávají své výživové bohatství v plné škále.
POUŽITÍ
Využití kešu ořechů je opravdu široké:
- Mohou sloužit jako pochoutka jen tak samotné nebo v kombinaci s čerstvým či sušeným ovocem. Často se mixují s jinými ořechy a semínky do kaší nebo superbowls.
- Skvěle se hodí jako základ mnoha raw pochoutek. Inspirujte se v našich receptech.
- Můžete si z nich udělat domácí rostlinné mléko nebo máslo.
- Dochází vám inspirace, jak dochutit pokrmy? Sáhněte po kešu oříšcích. Hodí se vcelku nebo nasekané jako přídavek do sladkých i slaných jídel.
Náš tip: Pokud u oříšků chcete zvýšit stravitelnost a biologickou dostupnost, doporučujeme je na 2-3 hodiny namočit do vody. Změknou a lépe se kousají i tráví. Více o aktivaci plodů se dozvíte v tomto našem videu.
DALŠÍ INFORMACE
Doporučené dávkování:
10–30 gramů (malá hrst) denně
Složení:
100% nepražené kešu ořechy bio
Nutriční hodnotyve 100 g / in 100 gEnergetická hodnotaTukyz toho nasycenéSacharidyz toho cukryVlákninaBílkovinySodík**
2433 kJ / 582kcal |
44 g |
8 g |
27 g |
6 g |
3 g |
18 g |
12 mg |
* referenční hodnoty příjmu
** pouze ve formě přirozeně se vyskytujícího sodíku
Skladování:
Uchovávejte na tmavém, suchém a chladném místě (max. 10°C). Ořechy přirozeně obsahují hodně tuků, při vyšších teplotách mohou být náchylné k žluknutí.
Obal po použití vždy dobře uzavřete.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.